Attention
X

You are now leaving AMAZE.org.
Content beyond this site might not be
appropriate for young adolescents.

Continue to external site
attentionAttention
X

The following video was not produced by AMAZE.

Play Video
We'd like one thing before you download!
X

Please give us your email address before you download. Feel free to subscribe to our Newsletter while you’re here!


Download
Υγιείς και μη υγιείς σχέσεις
Υγιείς και μη υγιείς σχέσεις
Add video to playlist Create Playlist

Υγιείς και μη υγιείς σχέσεις

Αυτό το βίντεο περιγράφει τα χαρακτηριστικά των υγιών φιλικών και συντροφικών σχέσεων. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνονται:

  • Αλληλοϋποστήριξη και αλληλοενθάρρυνση ανάμεσα στα μέρη της σχέσης
  • Οι πραγματικές/-οι φίλες/-οι ενδιαφέρονται να ξέρουν τι σκέφτεσαι και τι έχεις να πεις
  • Είναι ΟΚ να υπάρχουν διαφωνίες, όμως είναι σημαντικό να εκφράζονται με σεβασμό και με ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στα μέρη μιας σχέσης
  • Ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείς, όμως δεν πρέπει να συμβιβάζεται πάντα το ίδιο άτομο
  • Η συμπεριφορά σου προς τις σχέσεις σου πρέπει να είναι φροντιστική
  • Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα με τον εαυτό σου

Youth

Νεαρά άτομα

Είναι απολύτως ΟΚ να έχεις ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα για συνομήλικά σου άτομα κατά την περίοδο της εφηβείας. Είναι επίσης απολύτως ΟΚ αν ΔΕΝ έχεις ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα. Μπορεί να αποφασίσεις ότι θέλεις να είσαι σε σχέση με κάποιο άτομο ή να μην είσαι. Τόσο το ένα όσο και το άλλο είναι ΟΚ. Αν και όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να είσαι σε σχέση με κάποιο άτομο, είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ μιας υγιούς και μιας μη υγιούς σχέσης. Μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης είναι η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η σωματική και συναισθηματική ασφάλεια και ο σεβασμός.

Στις σχέσεις, η κτητικότητα και η ζήλεια δεν αποτελούν ένδειξη αγάπης, αλλά συνήθως ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Όταν κάποιο άτομο αισθάνεται την ανάγκη να σε ελέγχει ή να σε κάνει να νιώθεις άβολα με τη συμπεριφορά σου προς άλλους, αυτό δεν είναι αγάπη. Η αληθινή αγάπη σέβεται τα όρια και υποστηρίζει την ανεξαρτησία. Επιπλέον, η πίεση για σεξ ή η απαίτηση σεξουαλικών πράξεων ως απόδειξη αγάπης είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά. Αν αντιμετωπίζεις τέτοια θέματα, είναι σημαντικό να μιλήσεις με κάποιο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι ή να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

Στις ρομαντικές σχέσεις, η πίεση για σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος κατάχρησης που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προκύψει άμεσα, μέσω εκφοβισμού ή επιμονής για σεξουαλικές πράξεις που δεν επιθυμεί κανείς, ή έμμεσα, μέσω συναισθηματικής χειραγώγησης, όπου το ένα μέρος της σχέσης μπορεί να υποδηλώσει ότι η σεξουαλική συμμετοχή είναι απαραίτητη για την αγάπη και την προσοχή του. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτές τις συμπεριφορές ως καταχρηστικές και να αναζητήσεις υποστήριξη όταν νιώθεις πίεση στη σχέση σου.

συχνές ερωτήσεις

Τι σημαίνει "καλή επικοινωνία" σε μια σχέση;

Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιούς σχέσης. Σημαίνει ότι μπορείς να εκφράζεις ανοιχτά και ειλικρινά στον/ην σύντροφό σου πώς αισθάνεσαι, τι χρειάζεσαι, τι πιστεύεις και τι θέλεις, χωρίς να φοβάσαι ότι θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ακούς και να κατανοείς τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του/της συντρόφου σου με τον ίδιο σεβασμό που θα ήθελες για τον εαυτό σου.

Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μάθουν δύο άνθρωποι να επικοινωνούν. Συχνά, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας σχέσης, αλλά είναι αυτή που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, επιτρέποντας την ανάπτυξη της σχέσης μέσω του αμοιβαίου σεβασμού.

Δεν έχω σχέση αυτή τη στιγμή και μου αρέσει αυτό. Πρέπει να ανησυχώ;

Είναι απολύτως εντάξει να μην είσαι σε σχέση. Υπάρχει πολλή πίεση προς τα έφηβα άτομα να συνάψουν ρομαντικές σχέσεις από νωρίς. Κάθε άτομο διαφέρει όσον αφορά το επίπεδο άνεσης που αισθάνεται. Αυτό που είναι κατάλληλο για κάποιο άτομο, μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιο άλλο.

Πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για σχέσεις μέχρι τα τέλη της εφηβείας τους ή ακόμη και τα είκοσί τους χρόνια. Έχουν άλλα ενδιαφέροντα που κατέχουν υψηλότερη θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Ίσως εργάζονται σκληρά για να μπουν σε ένα καλό κολέγιο ή ασχολούνται εντατικά με κάποιο άθλημα. Ίσως τους αρέσει η ανεξαρτησία. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν ποτέ ρομαντικά ή σεξουαλικά συναισθήματα, και αυτό είναι επίσης εντάξει. Παρόλο που φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι σε σχέσεις, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι. Κάνε αυτό που είναι σωστό για σένα και μην ανησυχείς τόσο πολύ για το τι κάνουν ή τι σκέφτονται οι άλλοι.

Είμαι πολύ νέα/ος για να ερωτευτώ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άτομα στην εφηβεία, ακόμη και στην προεφηβία, μπορεί να νιώσουν ότι είναι ερωτευμένα. Σίγουρα μπορείς να αισθανθείς έλξη και στοργή για κάποιο άτομο, ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Μόνο εσύ μπορείς να ορίσεις τι νιώθεις, είτε πρόκειται για αγάπη είτε για κάτι άλλο. Η ικανότητα του έρωτα είναι κάτι που μπορείς να βιώσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγάπης – ρομαντική, πλατωνική ή αγάπη για την οικογένειά σου. Η αγάπη είναι κυρίως το αίσθημα συναισθηματικού δεσμού με ένα άλλο άτομο. Θέλεις να είσαι κοντά σε αυτό το άτομο και να μοιράζεσαι πράγματα μαζί του. Θέλεις να το καταλαβαίνεις και να σε καταλαβαίνει. Θέλεις να νοιάζεσαι γι’ αυτό και αυτό το άτομο να νοιάζεται για εσένα. Η ρομαντική αγάπη συνήθως συνοδεύεται από μια ισχυρή σωματική ή σεξουαλική έλξη. Θέλεις να αγκαλιάζεις, να αγγίζεις και μερικές φορές να είσαι σεξουαλικά ενεργός/ή με αυτό το άτομο.

Parents

Γονείς

Οι άνθρωποι έχουν πολλά είδη σχέσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην εφηβεία, είναι αρκετά συνηθισμένο να αναπτύσσουν ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα για συνομήλικά τους άτομα. Μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια σχέση ή να βγαίνουν με κάποιο άτομο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ρομαντικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον δεν είναι κάτι που βιώνουν όλα τα άτομα στην εφηβεία, γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα συναισθήματα αυτά θα τα βιώσουν ή πρέπει να τα βιώσουν όλες και όλοι. Είναι ΟΚ το ένα, όπως και το άλλο.

Ως ενήλικες, μπορούμε να προετοιμάσουμε τους νέους ανθρώπους γι’ αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις εμπειρίες κάνοντας συζητήσεις μαζί τους για τις ποιότητες που έχει μια υγιής σχέση, καθώς επίσης και για τα σημάδια μιας μη υγιούς σχέσης. Αυτό θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τη στιγμή που θα νιώσουν ότι είναι έτοιμοι να είναι σε μια σχέση. Μερικές από τις πιο σημαντικές ποιότητες μιας υγιούς σχέσης είναι η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η σωματική και συναισθηματική ασφάλεια, η ισοτιμία και ο σεβασμός.

Η επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς σχέσης. Αυτό σημαίνει να μπορείς να λες στην/στο σύντροφό σου πώς αισθάνεσαι, τι χρειάζεσαι, τι πιστεύεις και τι θέλεις με άμεσο και ειλικρινή τρόπο, χωρίς να φοβάσαι ότι μπορεί να αντιδράσει αρνητικά χωρίς λόγο. Σημαίνει, ακόμα, το να ακούς και να κατανοείς εσύ τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες της/του συντρόφου σου, με τον ίδιο σεβασμό που θα επιθυμούσες από εκείνη/εκείνον.

Εμπιστοσύνη προς την/τον σύντροφό σου σημαίνει ότι πιστεύεις αυτά που σου λέει, αισθάνεσαι ότι μπορείς να βασιστείς πάνω της/του και ότι θα σε υποστηρίξει. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέρη μιας σχέσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζήλεια, ψέματα και έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας.

Δείχνοντας σεβασμό στη/στον σύντροφό σου, χτίζεις εμπιστοσύνη και αυξάνεις την επικοινωνία, χτίζοντας έτσι υγιή θεμέλια στη σχέση. Κάθε άτομο αξίζει σεβασμό και μια σχέση στην οποία δεν υπάρχει σεβασμός μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά σε μη υγιή. Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει τον σεβασμό των ορίων. Η αντίληψη ότι τα μέρη μιας σχέσης είναι ισότιμα, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλο χαρακτηριστικό, αποτελεί εξίσου σημαντική ένδειξη υγιούς σχέσης, η οποία πρέπει να παρατηρείται και να αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η σχέση και όχι προαιρετικό χαρακτηριστικό.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Μπορεί το παιδί σας να μην είναι σε κάποια σχέση ή να μην αναζητά να ξεκινήσει κάποια, αυτή την περίοδο, όμως ίσως έρθει η στιγμή που θα νιώθει έτοιμο και θα θέλει να κάνει αυτό το βήμα στη ζωή του. Η εξοικείωσή σας, από τη θέση του γονέα, με τις ποιότητες των υγιών σχέσεων και η επικοινωνία αυτών των θεμάτων με το παιδί σας, μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα να σας πλησιάσει και να σας ρωτήσει γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε τη συζήτηση:

Καθώς παρακολουθείτε μια σειρά ή μια ταινία όπου αναπαρίστανται υγιείς και μη υγιείς συμπεριφορές μέσα σε μια σχέση ξεκινήστε την κουβέντα.

Δείξτε στο παιδί σας αυτό που βλέπετε και ζητήστε να σας πει τις σκέψεις του. Δώστε έμφαση στην έμφυλη ισότητα και στα έμφυλα στερεότυπα που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μιας σχέσης.

Όταν το παιδί σας αναφέρει ότι άτομα από τον φιλικό του κύκλο ή από το σχολείο, έχουν ρομαντικές σχέσεις

μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο μιλώντας για τις ποιότητες και τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν μια υγιή σχέση.

Educators

Εκπαιδευτικοί

Οι άνθρωποι έχουν πολλά είδη σχέσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην εφηβεία, είναι αρκετά συνηθισμένο να αναπτύσσουν ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα για συνομήλικά τους άτομα. Μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια σχέση ή να βγαίνουν με κάποιο άτομο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ρομαντικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον δεν είναι κάτι που βιώνουν όλα τα άτομα στην εφηβεία, γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα συναισθήματα αυτά θα τα βιώσουν ή πρέπει να τα βιώσουν όλες και όλοι. Είναι ΟΚ το ένα, όπως και το άλλο.

Ως ενήλικες, μπορούμε να προετοιμάσουμε τους νέους ανθρώπους γι’ αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις εμπειρίες κάνοντας συζητήσεις μαζί τους για τις ποιότητες που έχει μια υγιής σχέση, καθώς επίσης και για τα σημάδια μιας μη υγιούς σχέσης. Αυτό θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για αν και όταν νιώσουν ότι είναι έτοιμοι να είναι σε μια σχέση. Μερικές από τις πιο σημαντικές ποιότητες μιας υγιούς σχέσης είναι η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η σωματική και συναισθηματική ασφάλεια και ο σεβασμός.

Η επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς σχέσης. Αυτό σημαίνει να μπορείς να λες στην/στο σύντροφό σου πώς αισθάνεσαι, τι χρειάζεσαι, τι πιστεύεις και τι θέλεις με άμεσο και ειλικρινή τρόπο, χωρίς να φοβάσαι ότι μπορεί να αντιδράσει αρνητικά χωρίς λόγο. Σημαίνει, ακόμα, το να ακούς και να κατανοείς εσύ τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες της/του συντρόφου σου, με τον ίδιο σεβασμό που θα επιθυμούσες από εκείνη/εκείνον.

Εμπιστοσύνη προς την/τον σύντροφό σου σημαίνει ότι πιστεύεις αυτά που σου λέει, αισθάνεσαι ότι μπορείς να βασιστείς πάνω της/του και ότι θα σε υποστηρίξει. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέρη μιας σχέσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζήλεια, ψέματα και έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας.

Δείχνοντας σεβασμό στη/στον σύντροφό σου, χτίζεις εμπιστοσύνη και αυξάνεις την επικοινωνία, χτίζοντας έτσι υγιή θεμέλια στη σχέση. Κάθε άτομο αξίζει σεβασμό και μια σχέση στην οποία δεν υπάρχει σεβασμός μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά σε μη υγιή. Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει τον σεβασμό των ορίων. Η αντίληψη ότι τα μέρη μιας σχέσης είναι ισότιμα, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλο χαρακτηριστικό, αποτελεί εξίσου σημαντική ένδειξη υγιούς σχέσης, η οποία πρέπει να παρατηρείται και να αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η σχέση και όχι προαιρετικό χαρακτηριστικό.

Στις σχέσεις, η κτητικότητα και η ζήλεια δεν αποτελούν ένδειξη αγάπης, αλλά συνήθως ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Όταν κάποιο άτομο αισθάνεται την ανάγκη να σε ελέγχει ή να σε κάνει να νιώθεις άβολα με τη συμπεριφορά σου προς άλλους, αυτό δεν είναι αγάπη. Η αληθινή αγάπη σέβεται τα όρια και υποστηρίζει την ανεξαρτησία. Επιπλέον, η πίεση για σεξ ή η απαίτηση σεξουαλικών πράξεων ως απόδειξη αγάπης είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά.

Στις ρομαντικές σχέσεις, η πίεση για σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος κατάχρησης που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προκύψει άμεσα, μέσω εκφοβισμού ή επιμονής για σεξουαλικές πράξεις που δεν επιθυμεί κανείς, ή έμμεσα, μέσω συναισθηματικής χειραγώγησης, όπου το ένα μέρος της σχέσης μπορεί να υποδηλώσει ότι η σεξουαλική συμμετοχή είναι απαραίτητη για την αγάπη και την προσοχή του.

Στις σχέσεις, η κτητικότητα και η ζήλεια δεν αποτελούν ένδειξη αγάπης, αλλά συνήθως ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Όταν κάποιο άτομο αισθάνεται την ανάγκη να σε ελέγχει ή να σε κάνει να νιώθεις άβολα με τη συμπεριφορά σου προς άλλους, αυτό δεν είναι αγάπη. Η αληθινή αγάπη σέβεται τα όρια και υποστηρίζει την ανεξαρτησία. Επιπλέον, η πίεση για σεξ ή η απαίτηση σεξουαλικών πράξεων ως απόδειξη αγάπης είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά. Αν αντιμετωπίζεις τέτοια θέματα, είναι σημαντικό να μιλήσεις με κάποιο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι ή να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

Στις ρομαντικές σχέσεις, η πίεση για σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος κατάχρησης που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να προκύψει άμεσα, μέσω εκφοβισμού ή επιμονής για σεξουαλικές πράξεις που δεν επιθυμεί κανείς, ή έμμεσα, μέσω συναισθηματικής χειραγώγησης, όπου το ένα μέρος της σχέσης μπορεί να υποδηλώσει ότι η σεξουαλική συμμετοχή είναι απαραίτητη για την αγάπη και την προσοχή του. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτές τις συμπεριφορές ως καταχρηστικές και να αναζητήσεις υποστήριξη όταν νιώθεις πίεση στη σχέση σου.

Σχετικά Βίντεο