Σεξουαλικοί προσανατολισμοί: Λεσβίες, gay, ετεροφυλόφιλοι και bisexual (Greek)
Σε αυτό το βίντεο ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζεται ως η σωματική και ρομαντική έλξη που αισθανόμαστε για άτομα κάποιου φύλου. Ακόμα, ορίζεται τι είναι ομοφυλοφιλία (γκέι και λεσβία), ετεροφυλοφιλία και αμφιφυλοφιλία. Επίσης, αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα που μπορεί να νιώθει ένα άτομο για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ως μια κατάσταση απολύτως ΟΚ.
Youth
Νεαρά άτομα
Ο όρος «σεξουαλικός προσανατολισμός» αναφέρεται στο φύλο του ατόμου από το οποίο έλκεσαι ρομαντικά ή και σεξουαλικά. Κάποιοι άνθρωποι έλκονται από άτομα του άλλου φύλου (ετερόφυλα άτομα) και κάποια έλκονται από το ίδιο φύλο (γκέι ή λεσβίες). Κάποιοι άλλοι, έλκονται και από άτομα του άλλου και του ίδιου φύλου (αμφισεξουαλικά άτομα), και μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη (ασεξουαλικά άτομα), όμως μπορεί να ενδιαφέρονται να έχουν μια ρομαντική σχέση. Είναι εντελώς αναμενόμενο να έχεις ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως είναι ΟΚ και να αναρωτιέσαι τι μπορεί να είσαι και για άτομα ποιου/ποιων φύλου/-ων νιώθεις έλξη. Κάποια άτομα γνωρίζουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από πολύ μικρή ηλικία και κάποια άλλα τον ανακαλύπτουν αργότερα.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου προσδιορίζεται από το ίδιο το άτομο και όχι από άλλα. Συνήθως, οι άνθρωποι εκφράζουν ανησυχία γύρω από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, όταν αυτός είναι ομόφυλος, αμφίφυλος ή ασεξουαλικός. Πολλές φορές, ανησυχούν ότι θα δεχθούν ψυχολογική και σωματική βία, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, επειδή αυτοί οι τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού, συνήθως, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτοί.
Το τι θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από τις διάφορες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χρονική περίοδο. Κάτι που σήμερα θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό (π.χ. να σπουδάζουν και να ψηφίζουν οι γυναίκες), κάποια άλλη εποχή έμοιαζε απαράδεκτο και «μη φυσιολογικό». Αυτή η οπτική μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς περισσότερο το ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής των ατόμων με βάση οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό τους.
συχνές ερωτήσεις
Ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός αναφέρεται στο φύλο του ατόμου που σε ελκύει ερωτικά ή σεξουαλικά. Είναι φυσιολογικό να έχεις έντονο ενδιαφέρον για το σεξ και τις σχέσεις κατά την εφηβεία. Τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι τόσο έντονα που να μην κατευθύνονται προς έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου, αλλά να φαίνεται σαν να έρχονται από το πουθενά. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες διαπιστώνουν ότι με τον καιρό η έλξη τους για άτομα του ίδιου φύλου γίνεται πιο ξεκάθαρη. Μπορεί να βρίσκεις τον εαυτό σου να ερωτεύεται έναν συμμαθητή σου ή να φλερτάρεις με ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί ακόμα να βρίσκεις αυτές τις εμπειρίες ευχάριστες, ενοχλητικές ή ένα μείγμα των δύο. Μην ανησυχείς, καθώς μεγαλώνεις μπορεί να γίνουν πιο ξεκάθαρα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό είναι ένα ταξίδι, και τα συναισθήματα σου μπορεί ακόμη και να αλλάξουν με την πάροδο των χρόνων.
Ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός μπορεί να μην σου είναι ακόμα ξεκάθαρος . Μπορεί να νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία και να παρατηρείς ότι έχεις σεξουαλικά και ρομαντικά συναισθήματα τόσο για άτομα του δικού σου φύλου όσο και για άτομα διαφορετικού φύλου. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός είναι αμφιφυλόφιλος αλλά μην ανησυχείς αν δεν σου είναι ξεκάθαρο. Η κατανόηση του σεξουαλικού σου προσανατολισμού εξελίσσεται με τον καιρό και δεν πρέπει να αισθάνεσαι πίεση να ταυτιστείς με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο.
Ναι, φυσικά! Εσύ και τα συναισθήματά σου είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν έχεις κανέναν έλεγχο για το ποια άτομα βρίσκεις ελκυστικά. Πολλοί άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι.
Parents
Γονείς
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου ορίζεται από το φύλο ή τα φύλα των ατόμων από τα οποία έλκεται ρομαντικά ή και σεξουαλικά. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία μπορούν να πυροδοτήσουν συναισθήματα ρομαντικής ή σεξουαλικής έλξης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να είναι κάπως τρομακτικό για πολλά άτομα που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία. Αυτά τα ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα είναι συχνά έντονα και δεν οδηγούν απαραίτητα προς άτομα συγκεκριμένου φύλου. Μερικές φορές, τα σεξουαλικά συναισθήματα μπορεί να προκληθούν χωρίς λόγο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα άτομα που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία αφού προκαλεί ερωτηματικά γύρω από τον δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και αυτόν άλλων ατόμων. Είναι απαραίτητο να βοηθήσετε τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσουν από ποιου φύλου ή ποιων φύλων άτομα έλκονται ρομαντικά ή και σεξουαλικά. Είναι επίσης σημαντικό να επαναλάβετε ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος σεξουαλικός προσανατολισμός και πως μόνον οι ίδιοι μπορούν να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Καθώς μεγαλώνουν, θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Είναι σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας ότι θα τα αγαπάτε και θα τα στηρίζετε, ανεξαρτήτως από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Όποιον σεξουαλικό προσανατολισμό κι αν δηλώνει πως έχει το παιδί σας αποφύγετε να το συζητάτε με άλλα άτομα, από σεβασμό στο δικαίωμά του να μοιράζεται το ίδιο τις πληροφορίες που θέλει για τον εαυτό του με άλλα άτομα. Αποφύγετε να εκφράζετε αξιολογικές κρίσεις γύρω από το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού (π.χ. «κανονικός», «φυσιολογικός») και αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα αναζητήστε έγκυρες πηγές πληροφόρησης, όπως αναγνωρισμένους επιστημονικούς οργανισμούς και οργανώσεις. Αν δεχθείτε την ερώτηση «γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι» μπορείτε να απαντήσετε ότι αυτό είναι άγνωστο και ότι η επιστήμη έχει σταματήσει να το ερευνά, καθώς έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνει.
Αν και στη χώρα μας έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων ατόμων, η ομοφοβία εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποιες κοινότητες, οικογένειες και σχολεία. Τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα παιδιά έχουν το ίδιο δικαίωμα με κάθε άλλο άτομο, να είναι ασφαλή και αποδεκτά. Ετεροφυλόφιλα, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και ασεξουαλικά άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα στην αξιοπρέπεια και σε μια ζωή χωρίς κοινωνικό στίγμα, διακρίσεις και βία. Χρειάζονται συμπεριληπτική και πολιτισμικά κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα υγείας. Και το πιο σημαντικό, χρειάζονται αποδοχή και άνευ όρων αγάπη.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι είστε ανοιχτή/-ος να συζητήσετε για τη σεξουαλικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, μαζί του. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις με το παιδί σας αξιοποιώντας τα ακόλουθα προτεινόμενα:
Μπορείτε να το ρωτήσετε αν υπάρχει στο σχολείο κάποιο άτομο που να του αρέσει.
Ανοίξτε το θέμα όταν ακούσετε για κάποιον γάμο που πρόκειται να γίνει.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αναφέρει ότι κάποιο γνωστό του άτομο παντρεύεται, μπορείτε να το ρωτήσετε αν παντρεύεται άνδρα ή γυναίκα.
Με ευγενικό τρόπο εξηγήστε ότι δεν είναι ΟΚ να χρησιμοποιεί περιφρονητικές ή υποτιμητικές λέξεις για τους γκέι και τις λεσβίες ή ακόμα, να χρησιμοποιεί τις ίδιες τις λέξεις «γκέι» και «λεσβία» για να κάνει ένα άτομο να νιώσει άβολα. Προτρέψτε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει αυτό που πραγματικά θέλει να πει.
Educators
Εκπαιδευτικοί
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου ορίζεται από το φύλο ή τα φύλα των ατόμων από τα οποία έλκεται ρομαντικά ή και σεξουαλικά. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία μπορούν να πυροδοτήσουν συναισθήματα ρομαντικής ή σεξουαλικής έλξης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να είναι κάπως τρομακτικό για πολλά άτομα που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία. Αυτά τα ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα είναι συχνά έντονα και δεν οδηγούν απαραίτητα προς άτομα συγκεκριμένου φύλου.
Μερικές φορές, τα σεξουαλικά συναισθήματα μπορεί να προκληθούν χωρίς λόγο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα άτομα που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία αφού προκαλεί ερωτηματικά γύρω από τον δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και αυτόν άλλων ατόμων. Είναι απαραίτητο να βοηθήσετε τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσουν από ποιου φύλου ή ποιων φύλων άτομα έλκονται ρομαντικά ή και σεξουαλικά. Είναι επίσης σημαντικό να επαναλάβετε ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος σεξουαλικός προσανατολισμός και πως μόνον οι ίδιοι μπορούν να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Καθώς μεγαλώνουν, θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Είναι σημαντικό να δείξετε στις μαθήτριες και στους μαθητές σας ότι θα τις/τους στηρίζετε ανεξαρτήτως από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αν κάποιο παιδί σας έχει εμπιστευθεί πληροφορίες σχετικά με τον ομόφυλο, αμφίφυλο ή ασεξουαλικό σεξουαλικό του προσανατολισμό, μην τις μοιράζεστε με άλλα άτομα χωρίς την άδειά του. Σεβαστείτε το, όπως και την απόφασή του να μιλήσει γι’ αυτό όταν κι αν νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Αποφύγετε να εκφράζετε αξιολογικές κρίσεις γύρω από το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού (π.χ. «κανονικός», «φυσιολογικός») και αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα αναζητήστε έγκυρες πηγές πληροφόρησης, όπως αναγνωρισμένους επιστημονικούς οργανισμούς και οργανώσεις. Αν δεχθείτε την ερώτηση «γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι» μπορείτε να απαντήσετε ότι αυτό είναι άγνωστο και ότι η επιστήμη έχει σταματήσει να το ερευνά, καθώς έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνει.
Αν και στη χώρα μας έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων ατόμων, η ομοφοβία εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποιες κοινότητες, οικογένειες και σχολεία. Τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα παιδιά έχουν το ίδιο δικαίωμα με κάθε άλλο άτομο, να είναι ασφαλή και αποδεκτά. Ετεροφυλόφιλα, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και ασεξουαλικά άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα στην αξιοπρέπεια και σε μια ζωή χωρίς κοινωνικό στίγμα, διακρίσεις και βία. Χρειάζονται συμπεριληπτική και πολιτισμικά κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα υγείας. Και το πιο σημαντικό, χρειάζονται αποδοχή και άνευ όρων αγάπη.
Μία από τις βασικές αρχές του σύγχρονου σχολείου είναι η συμπερίληψη. Η έννοια της συμπερίληψης περιλαμβάνει και το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ πολλών άλλων. Όσο πιο συμπεριληπτικό είναι ένα σχολείο στην πράξη τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ασφάλειας και εμπιστοσύνης που αισθάνονται τα παιδιά όταν βρίσκονται σε αυτόν.
Αφού δείτε το βίντεο στην τάξη, επεξεργαστείτε το χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Σύμφωνα με το βίντεο, πώς ορίζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός;
Βάσει των όσων είδαμε, πώς μπορεί ένα άτομο να ξέρει αν είναι ετεροφυλόφιλο, ομοφυλόφιλο ή αμφισεξουαλικό;
Ποια είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφισεξουαλικοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται με σεβασμό;
Τι θα λέγατε σε μια φίλη ή σε έναν φίλο σας αν σας έλεγε ότι μπορεί να είναι γκέι, λεσβία ή αμφισεξουαλική/-ος;