Attention
X

You are now leaving AMAZE.org.
Content beyond this site might not be
appropriate for young adolescents.

Continue to external site
attentionAttention
X

The following video was not produced by AMAZE.

Play Video
We'd like one thing before you download!
X

Please give us your email address before you download. Feel free to subscribe to our Newsletter while you’re here!


Download
Αρσενικά αναπαραγωγικά και γεννητικά όργανα (Greek)
Αρσενικά αναπαραγωγικά και γεννητικά όργανα (Greek)
Add video to playlist Create Playlist

Αρσενικά αναπαραγωγικά και γεννητικά όργανα (Greek)

Αυτό το βίντεο περιγράφει τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη της ανατομίας του αρσενικού σώματος. Επιπλέον, ορίζει τι είναι στύση, σπέρμα, όσχεο, όρχεις και προσπερματικό υγρό. Το βίντεο εξηγεί τη διαφορά μεταξύ περιτμημένου και μη περιτμημένου πέους, το πώς τα ούρα και το σπέρμα ταξιδεύουν μέσα από την ουρήθρα και τον εσωτερικό μηχανισμό της εκσπερμάτισης.

Youth

Νεαρά άτομα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κοινά σωματικά μέρη, όπως κεφάλι, χέρια, πόδια και πατούσες. Ενώ κατά μεγάλο ποσοστό μοιάζουμε, διαφέρουμε ως προς τα αναπαραγωγικά και γεννητικά όργανα. Ένα αρσενικό άτομο ή ένα άτομο που του αποδόθηκε το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση, συνήθως, έχει πέος, ουρήθρα, από την οποία απελευθερώνονται τα ούρα και το σπέρμα, ένα όσχεο, το οποίο περιέχει δύο όρχεις και έναν πρωκτό.

Ακριβώς όπως μπορεί να διαφέρουν οι άνθρωποι στην εμφάνιση, το ίδιο μπορεί να διαφέρει και η εμφάνιση των γεννητικών οργάνων. Μερικά πέη είναι περιτμημένα, το οποίο σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί η ακροποσθία, και κάποια είναι μη περιτμημένα, το οποίο σημαίνει ότι η ακροποσθία παραμένει ακέραιη. Και τα δύο είναι ΟΚ.

Τα άτομα με πέος έχουν επίσης και ένα πλήθος εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο προστάτης, οι σπερματοδόχοι κύστες, οι αδένες του Κάουπερ και η επιδιδυμίδα. Οι όρχεις αρχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια κατά την εφηβεία και συνεχίζουν μέχρι το τέλος της ζωής του ατόμου.

Είναι σημαντικό να φροντίζεις τη σεξουαλική σου υγεία, γνωρίζοντας πώς αισθάνεσαι το σώμα σου όταν αυτό είναι υγιές και αναζητώντας ιατρική φροντίδα εάν αλλάξει κάτι στη λειτουργία, την εμφάνιση ή τη μυρωδιά του.

Ακόμα, είναι καλό να γνωρίζεις για τις βιολογικές λειτουργίες των σωμάτων με θηλυκά γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανά. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις περισσότερο το ανθρώπινο σώμα, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο, και να προσφέρεις υποστήριξη σε συνομήλικά σου άτομα. Βρες έγκυρες πηγές πληροφόρησης και επαγγελματίες υγείας ή και άλλα ενήλικα άτομα που εμπιστεύεσαι προκειμένου να σου δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

συχνές ερωτήσεις

Γιατί μερικοί άνθρωποι περνούν την εφηβεία αργότερα από άλλους;

Όλοι οι άνθρωποι περνούν την εφηβεία με το δικό τους ρυθμό. Οι ορμόνες – η χημεία του σώματος – λένε στο σώμα σας να αρχίσει να αλλάζει. Μερικοί άνθρωποι που είναι βιολογικά αρσενικοί μπορεί να βιώσουν μια αναπτυξιακή έξαρση νωρίτερα από άλλους, ενώ άλλοι μπορεί να αποκτήσουν τρίχες στο πρόσωπο ή βαθύτερη φωνή αργότερα από άλλους. Το σώμα σου θα περάσει την εφηβεία ακριβώς τη σωστή στιγμή για εσένα και δεν υπάρχει τρόπος να την επιταχύνεις ή να την επιβραδύνεις. Οπότε μην ανησυχείς, όλα είναι απολύτως φυσιολογικά!

Είναι φυσιολογικό να έχω μερικές φορές στύση χωρίς λόγο;

Ναι, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν έντονα σεξουαλικά συναισθήματα χωρίς λόγο. Ένα άτομο με πέος μπορεί να έχει στύσεις, όταν δηλαδή το πέος γεμίζει με αίμα και σηκώνεται. Οι στύσεις μπορεί να συμβαίνουν σε στιγμές που είναι άβολες, όπως όταν κάθεσαι στην τάξη, κάτι που μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι καλό να έχεις ένα σχέδιο για το τι μπορείς να κάνεις αν και όταν σου συμβεί αυτό. Μπορείς να δοκιμάσεις να κουβαλάς ένα επιπλέον φούτερ στο σακίδιό σου για να το δέσεις γύρω από τη μέση σου. Κυρίως, μην ανησυχείς-συμβαίνει σε όλους και όσο μεγαλώνεις, δεν θα συμβαίνει τόσο συχνά.

Ποιες αλλαγές βιώνουν τα κορίτσια κατά την εφηβεία;

Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, βιώνουν ποικίλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Παρακάτω αναφέρονται οι σωματικές αλλαγές που βιώνουν τα κορίτσια κατά την εφηβεία:

Ανάπτυξη ακμής (σπυράκια)
Ανάπτυξη μαστών
Λιπαρότητα στα μαλλιά
Ανάπτυξη τριχών στο αιδοίο και στις μασχάλες
Ανάπτυξη της περιοχής των γοφών
Εκκίνηση έμμηνου ρήσης (περιόδου)
Ωορρηξία
Λιπαρότητα δέρματος
Κολπικές εκκρίσεις
Ονειρώξεις (υγρά όνειρα)
Ανάπτυξη ύψους

Κάποια από τα παραπάνω δεν θα συμβούν σε όλα τα κορίτσια. Για παράδειγμα, δεν θα αναπτύξουν όλα τα κορίτσια ακμή κατά την εφηβεία. Ακόμα, δεν θα βιώσουν όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο κοινές αλλαγές. Για παράδειγμα, κάποια άτομα θα περνούν πιο ανώδυνα την περίοδο σε σχέση με άλλα.

Parents

Γονείς

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα άτομο βιώνει πολλές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές. Για τα αγόρια συνήθως η εφηβεία ξεκινά κατά το διάστημα μεταξύ 9 και 15 ετών και μπορεί να διαρκέσει πέντε με επτά χρόνια για να συμβούν όλες οι αλλαγές. Είναι σημαντικό, τα ενήλικα άτομα φροντίδας να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για την ανατομία του σώματος και τα μέρη του. Αυτό, θέτει τις βάσεις της συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία, πριν και κατά τη διάρκεια της. Είναι επίσης σημαντικό να διαβεβαιώνετε τα παιδιά ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναμενόμενες. Βοηθώντας τους νέους ανθρώπους να εντοπίσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, μπορεί να κάνει αυτό το στάδιο της ζωής τους λιγότερο αγχωτικό. Το να συζητάτε για αυτές τις αλλαγές με τα παιδιά σας, τα βοηθάει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους και ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς ή κηδεμόνες τους αν έχουν ερωτήσεις ή χρειάζονται υποστήριξη.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αν ξεκινήσετε τις απαραίτητες αυτές συζητήσεις για θέματα όπως είναι η εφηβεία, με τα παιδιά σας, θα ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς όταν έχουν ερωτήσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος να τις ξεκινήσετε είναι να μιλάτε γι΄αυτά τα θέματα όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την καθημερινή ζωή, ενώ κάνετε διάφορα πράγματα με τα παιδιά σας ή βλέπετε τηλεόραση. Ο αυνανισμός, τα υγρά όνειρα και οι ακούσιες στύσεις μπορεί να μην προκύψουν ως συζήτηση, αλλά είναι σημαντικό να συζητηθούν καθώς είναι θέματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή ανησυχία στο παιδί σας. Αν μιλάτε με το παιδί σας, θα ξέρει τι να περιμένει και πώς να το διαχειριστεί. Αν δε νιώθετε βεβαιότητα ότι γνωρίζετε όσα χρειάζεται, αναζητήστε πληροφόρηση από έγκυρες επιστημονικές πηγές ή απευθυνθείτε σε επαγγελματίες υγείας. Μιλώντας για βιολογικές λειτουργίες, προσπαθήστε να αποφεύγετε πολιτισμικές αξιολογήσεις. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ουδέτερη γλώσσα που να περιγράφει απλώς μια κατάσταση. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να ξεκινήσετε τη συζήτηση:

Μιλήστε για την εφηβεία καθώς αγοράζετε προϊόντα υγιεινής και φροντίδας σώματος.

Προσπαθήστε να ανοίξετε αυτά τα θέματα ενώ κάνετε κάτι που σχετίζεται με αυτά. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεστε σε ένα κατάστημα και αγοράζετε αποσμητικό, αφρόλουτρο, αφρό ξυρίσματος, σερβιέτες κ.α., μπορείτε να εξηγήσετε τη χρησιμότητά του κάθε προϊόντος στο παιδί σας, ακόμα κι αν το ίδιο δεν τα χρειάζεται. Είναι σημαντικό να γνωρίζει για τις λειτουργίες και τις ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι κάθε βιολογικού φύλου. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνήθως, το σώμα μας χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή στην υγιεινή και τη φροντίδα, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισημάνετε τη σημασία που έχει το καθημερινό ντους, η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και της περιοχής του πρωκτού και η καθημερινή αλλαγή εσώρουχου.

Βρείτε λίγο χρόνο να μιλήσετε ιδιαιτέρως με το παιδί σας για τις ονειρώξεις και τον αυνανισμό.

Όταν είστε μόνη/μόνος σας με το παιδί σας μπορείτε να του μιλήσετε για τις ονειρώξεις (υγρά όνειρα), δηλαδή, για τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα τα οποία μπορεί να δει ένα άτομο κατά τη διάρκεια του ύπνου του, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι ονειρώξεις μπορεί να δημιουργήσουν στο άτομο μια ευχάριστη αίσθηση και να έχουν σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν από τα γεννητικά όργανα σπερματικά ή κολπικά υγρά. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε να το διαβεβαιώσετε ότι είναι ΟΚ είτε του συμβεί είτε όχι. Αν συμβεί και έχει σαν αποτέλεσμα να λερωθεί το εσώρουχο ή και τα σεντόνια, ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να τα αλλάξει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μπορείτε, ακόμα, να αναφερθείτε στην σεξουαλική επιθυμία που μπορεί να υπάρχει κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ότι κάποια άτομα επιλέγουν να αυτοϊκανοποιούνται, δηλαδή, να αυνανίζονται. Με άλλα λόγια, να αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα με τρόπο που να τους προκαλεί ευχαρίστηση. Επισημάνετε στο παιδί σας ότι ο αυνανισμός είναι μια ιδιωτική στιγμή που πρέπει να γίνεται πάντα σε ιδιωτικό χώρο (υπνοδωμάτιο ή μπάνιο). Σε περίπτωση που ο αυνανισμός είναι μέρος σεξουαλικής δραστηριότητας που εμπλέκει και άλλο άτομο, πρέπει πάντα να συμβαίνει με συναίνεση.

Educators

Εκπαιδευτικοί

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα άτομο βιώνει πολλές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές. Για τα αγόρια συνήθως η εφηβεία ξεκινά κατά το διάστημα μεταξύ 9 και 15 ετών και μπορεί να διαρκέσει πέντε με επτά χρόνια για να συμβούν όλες οι αλλαγές. Είναι σημαντικό, τα ενήλικα άτομα φροντίδας να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για την ανατομία του σώματος και τα μέρη του. Αυτό, θέτει τις βάσεις της συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία, πριν και κατά τη διάρκεια της. Είναι επίσης σημαντικό να διαβεβαιώνετε τα παιδιά ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναμενόμενες και να είστε συμπεριληπτικές/οι ως προς το βιολογικό φύλο όταν αναφέρεστε σε αυτές. Για παράδειγμα, η περιέργεια για το σεξ και η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τα αγόρια, όπως κάποτε επικρατούσε ως κυρίαρχη αντίληψη. Για τις βιολογικές λειτουργίες των σωμάτων είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν αφορά άμεσα τα ίδια. Για παράδειγμα, η περίοδος είναι μια σωματική λειτουργία που αφορά άμεσα μόνον τα άτομα με μήτρα και λειτουργικά αναπαραγωγικά θηλυκά όργανα. Ωστόσο, ακόμα στις μέρες μας πολλά άτομα αισθάνονται ντροπή γι’ αυτή τη λειτουργία του σώματός τους. Μιλώντας για την περίοδο ανοιχτά βοηθάτε όλα τα παιδιά να κατανοήσουν τη βιολογική αυτή λειτουργία, να αλληλοϋποστηρίζονται και να ζητούν τη δική σας υποστήριξη όταν τη χρειάζονται. Βοηθώντας τους νέους ανθρώπους να εντοπίσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, μπορεί να κάνει αυτό το στάδιο της ζωής λιγότερο αγχωτικό. Το να συζητάτε για αυτές τις αλλαγές με τα νέα παιδιά, τα βοηθάει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους, ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς ή κηδεμόνες τους αν έχουν ερωτήσεις ή χρειάζονται υποστήριξη και αισθάνονται ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.